Ume ocot používame v kuchyni na dochucovanie akéhokoľvek jedla (polievok, omáčok, strukovín). Dá sa použiť aj do šalátov a dresingov. Proste kamkoľvek podľa fantázie.
Ume (japonské slivky), morská soľ, Shisso (Perilla).
Pôvod | Japonsko |
Pri výrobe (fermentácií) sliviek umeboshi vzniká ako odpadný produkt červená voda ume-su, alebo ume ocot. Pri modernom spôsobe výroby sa nakladajú nesušené slivky, aby zostalo viac tekutiny. Z chemického hľadiska ale s octom nemá nič spoločné. Ume ocot má slano-kyslú chuť a i keď má v názve slovo ocot, skôr nám jedlo osolí než okyslí. Obsahuje veľké množstvo minerálnych látok, enzýmov a vitamínov vo vstrebateľnej podobe.
Energia 79kJ/11 kcal
Tuky 0,3g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0g
Sacharidy 4g
z toho cukry 0,6g
Bielkoviny 0g
Soľ 16,1g