Sušenie ovocia prispieva výrazne k jeho trvanlivosti a možno ho využiť ako alternatívu mimo sezóny čerstvého ovocia. Pre lepšiu chuť môžete slivky na pol hodiny pred použitím namočiť do teplej vody.
Strom, ktorý plodí slivky, sa nazýva slivka alebo tiež slivka domáca. V strednej Európe sa vyskytuje od 5. st, ale pôvodne pochádza z Kaukazu. Kôstky sliviek boli dokonca nájdené vo vykopávkach z doby Rímskej ríše.
Ide o kôstkovicu a darí sa jej v miernom podnebí. Jej plody majú výraznú aromatickú vôňu. Pestuje sa po celom Slovensku a často sa v okolí sadov rozmnožuje. Drevo sa príliš nevyužíva, zatiaľ čo ovocie sa hojne používa v potravinárstve. Zo sliviek sa vyrábajú lekvár, ovocné knedle a z prezretých plodov sa kvasí známa slivovica.
Alergény | - |
Pôvod | Chille, Srbsko, Moldavsko |
Energia: 1004kJ/240kcal
tuky: 0,38g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,088g
; sacharidy: 63,9g
z toho cukry: 38,1g
bielkoviny: 2,18g
vláknina: 7,1g
soľ: 0g