Ryža pochádza z tropickej a subtropickej južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Staré čínske príslovie hovorí: “Ryža nie je potravina. Ryža je život.” Ryža je vyhľadávaná, pretože je prirodzene bezgluténová. Vyrába sa z nej ryžová múka, kaša a pod.
Prečo je ryža zdravá?
Ryža je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a minerálnych látok, najmä fosforu, draslíka a železa. Napriek nízkemu obsahu vlákniny ryža obsahuje škroby rezistentné tráveniu, ktoré účinkujú ako diétna vláknina. Škrob v bielej aj hnedej ryži sa trávi a absorbuje pomaly, ale pri tom trvale uvoľňuje do krvi glukózu. Vďaka tomu si diabetici dokážu kontrolovať hladinu cukru v krvi. Ryža neobsahuje glutén, preto je vhodná pre celiatikov. Taktiež je vhodnou redukčnou potravinou. Používa sa na liečenie tráviacich problémov. Ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov. Ryža je navyše odporúčaná ako súčasť pooperačnej diéty, pretože nezaťažuje tráviaci trakt.
Pôvod | Taliansko |
Energia: 1510kJ/356kcal
tuky: 2,5g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,4g
sacharidy: 75g
z toho cukry: 0,4g
bielkoviny: 9,7g
soľ: <0,01g