Ryža s názvom Arborio je špeciálny kultivar japonského variantu ryže siatej. Pomenovaná je podľa mesta Arborio, ktoré sa nachádza v údolí rieky Pád v Taliansku. Práve v týchto oblastiach sa tento druh ryže v dnešnej dobe najčastejšie vysádza. Ryža Arborio je však pestovaná i v Kalifornii, Arkansase či ďalších štátoch USA. Ide o guľatozrnnú ryžu, ktorej zrnká sú masívnejšie a majú porcelánovobielu farbu.
Charakteristická je tiež vysokým obsahom amylopektínu, čo je zložka škrobu. Tá má vplyv na jej konzistenciu po uvarení. Varené zrná sú totiž, v porovnaní s ostatnými druhmi ryže omnoho krémovejšie a vytvárajú skôr lepivejšiu hmotu. Ryža Arborio sa využíva najmä na prípravu tradičného talianskeho rizota či španielskej paelly.
Alergény | - |
Pôvod | Taliansko |