Múka pohánková sa získava mletím pohánky. Pohánka je jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitých nie je klasickou obilninou. Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko málo krajín: Francúzsko, Nemecko a stredné Rusko.
Prečo je pohánka zdravá?
Pohánka sa v súčasnej dobe považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (najmä skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor). Pohánka neobsahuje glutén, takže je vhodná pre pacientov, ktorý trpia intoleranciou na glutén. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo.
Alergény | - |
Pôvod | Slovenská republika |
Energia: 1337kJ/332kcal
tuky: 1,2g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,1g
sacharidy: 75,7g
z toho cukry: 0,3g
bielkoviny: 7,7g
soľ: 0g