Pohánka nie je klasickou obilninou, Pôvodne bola považovaná za potravinu chudobných, dnes je to vyhľadávaný potravinový zázrak, ktorý pripravuje aj luxusné reštaurácie. Zaujímavé je, že je veľmi citlivá na chemikálie, preto sa môže pestovať výlučne v nekontaminovaných pôdach. Je prirodzene bezgluténová. Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi.
Rozdiel medzi tmavou a svetlou pohánkou je v technologickom spracovaní. Tmavá je lúpaná pomocou vysokej teploty, takže povrch jemne skaramelizuje a je tmavý. Po uvarení svetlá pohánka vytvára skôr kašu a má slabšiu pohánkovú arómu.
Prečo je pohánka zdravá?
Pohánka sa v súčasnej dobe považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (najmä skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor). Pohánka neobsahuje glutén, takže je vhodná pre pacientov, ktorý trpia intoleranciou na glutén. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo.
Pôvod | Rusko |
Energia: 1466kJ/346kcal
tuky: 1,7g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3g
sacharidy: 71g
z toho cukry: <0,5g
bielkoviny: 9,8g
soľ: <0,01g