Tapiokové perly sú 100% škrob z hľúz kríku manioku.
Tapiokové perly sú obľúbené v ázijskej kuchyni najmä pri príprave sladkých jedál. Guľôčky dokážu namočením zväčšiť svoj objem asi na dvojnásobok. Najbežnejšie sa z perál pripravuje puding alebo kaša. Perly varené v mlieku pripomínajú u nás obľúbenú ryžu v mlieku. Dajú sa z nich pripraviť aj rôzne pudingové tortičky, dezerty a pod.
Tapiokové perly sú zdravým zdrojom uhľohydrátov, majú nízky obsah cholesterolu a neobsahujú nezdravé tuky. Tapioka obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. Neobsahuje lepok a môže byť preto súčasťou bezlepkovej diéty pre celiatikov.
Z manioku sa vyrába tapioková múka alebo práve tapiokové perly, ktoré sú najbežnejšou formou tapioku. Namočené guľôčky (minimálne 10 minút) a rozmixované guľôčky pridávame k prirodzene bezlepkovej múke pre zvláčnenie cesta v približnom pomere 1:5 k ostatnej múke, napríklad v palacinkách alebo inom ceste, do ktorého sa pridáva voda. Pomleté alebo rozdrvené guľôčky sa dajú použiť do piškótového cesta namiesto obilnej múky, väčšinou v kombinácii s mletými orechmi alebo s inou prirodzene bezlepkovou múkou, ktorej dodáva vláčnosť. Namočené guľôčky sa varia na puding alebo sa pridávajú do tapioca nápojov.
Alergény | - |
Pôvod | Thajsko |
Energia: 1464kJ/350kcal
tuky: 0,1g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0g
sacharidy: 87,1g
z toho cukry: 0g
bielkoviny: 0,1g
soľ: 0g