Gofretky, ktoré raňajkoval Kráľ Slnka Ľudovít XIV. Výroba tradičných gofretiek parížskymi cukrárskymi majstrami sa zachovala od roku 1620. Mnoho maliarov v tejto dobe kráľa slnka, mušketierov a rozkvetu Francúzska používalo gofretky ako predlohu k svojim dielam, okrem iného aj slávny francúzsky umelec Lubin Bougin, ktorý jeden svoj obraz po tomto zákusku dokonca aj pomenoval. Parížska šľachta pri promenádach po širokých bulvároch navštevovala tie najvyhlásenejšie kaviarne vtedajšej doby, aby si mohla pochutnať na stočenej oblátke máčanej v čokoláde. Neskôr aj sám Napoleon Bonaparte miloval gofretky. Je skvelé, že sa tento úžasný recept dochoval do dnešných dní.
kávová náplň - (rastlinný tuk repkový, cukor, pražená káva, pšeničný škrob, sušené mlieko, karamelová pasta, aróma); oblátka - (pšeničná múka, sušené mlieko, rastlinný olej repkový a slnečnicový v rôznom pomere, kakaový prášok, sušené vaječné žĺtky, cukor, vanilkový extrakt)
Alergény | Lepok, mlieko, vajcia |
Pôvod | Česká republika |
Energia 2475 kJ/595 kcal
Tuky 43,36g
z toho nasýtené mastné kyseliny 17,63g
Sacharidy 48,03g
z toho cukry 29,95g
Vláknina 0,84g
Bielkoviny 2,81g
Soľ 60,10g