Gofretky, ktoré raňajkoval Kráľ Slnka Ľudovít XIV. Výroba tradičných gofretiek parížskymi cukrárskymi majstrami sa zachovala od roku 1620. Mnoho maliarov v tejto dobe kráľa slnka, mušketierov a rozkvetu Francúzska používalo gofretky ako predlohu k svojim dielam, okrem iného aj slávny francúzsky umelec Lubin Bougin, ktorý jeden svoj obraz po tomto zákusku dokonca aj pomenoval. Parížska šľachta pri promenádach po širokých bulvároch navštevovala tie najvyhlásenejšie kaviarne vtedajšej doby, aby si mohla pochutnať na stočenej oblátke máčanej v čokoláde. Neskôr aj sám Napoleon Bonaparte miloval gofretky. Je skvelé, že sa tento úžasný recept dochoval do dnešných dní.
kokosová náplň - (rastlinný tuk repkový, cukor, kokos, škrob zemiakový, sušené mlieko, aróma); oblátka - (Jizerka bezlepková zmes /alergény: bezlepkový pšeničný škrob, lupina, sušené mlieko, rastlinný olej repkový, slnečnicový žĺtky, cukor)
Alergény | Mlieko, lepok. |
Pôvod | EÚ |
Energia 2521 kJ/606kcal
Tuky 44,84g
z toho nasýtené mastné kyseliny 17,07g
Sacharidy 48,42g
z toho cukry 28,45g
Vláknina 1,14g
Bielkoviny 1,76g
Soľ <0,10g