Gofretky, ktoré raňajkoval Kráľ Slnka Ľudovít XIV. Výroba tradičných gofretiek parížskymi cukrárskymi majstrami sa zachovala od roku 1620. Mnoho maliarov v tejto dobe kráľa slnka, mušketierov a rozkvetu Francúzska používalo gofretky ako predlohu k svojim dielam, okrem iného aj slávny francúzsky umelec Lubin Bougin, ktorý jeden svoj obraz po tomto zákusku dokonca aj pomenoval. Parížska šľachta pri promenádach po širokých bulvároch navštevovala tie najvyhlásenejšie kaviarne vtedajšej doby, aby si mohla pochutnať na stočenej oblátke máčanej v čokoláde. Neskôr aj sám Napoleon Bonaparte miloval gofretky. Je skvelé, že sa tento úžasný recept dochoval do dnešných dní.
čokoládová náplň - (rastlinný tuk repkový, cukor, čokoládová pasta 13% / čokoládová hmota - cukor, kakaové maslo min. 19%, kakaový prášok, horká čokoláda 60%, (emulgátor: sójový lecitín, vanilkový extrakt) / kakaový , sušené mlieko); oblátka - (bezlepková zmes Jizerka /Alergény: bezlepkový pšeničný škrob, lupina, sušené mlieko, rastlinný olej repkový a slnečnicový v rôznej , cukor, vanilkový extrakt)
Alergény | Mlieko, lepok, sója |
Pôvod | EÚ |
Energia 2455 kJ/ 591kcal
Tuky 43,56g
z toho nasýtené mastné kyseliny 17,83g
Sacharidy 45,46g
z toho cukry 24,26g
Vláknina 2,67g
Bielkoviny 2,88g
Soľ <0,13g