Neodolateľne sladké a chrumkáme mrazom sušené figy. Sú ešte krajšie ako čerstvé, avšak vôňu a chuť majú rovnako sviežu!
Mrazom sušené figy
Pôvod | Čína |
Celé figy nebývajú zrovna tým najkrajším ovocím, kým ich nerozkrojíte. Naše mrazom sušené plátky sú však pravý opak. Krásne na pohľad, jemná svieža vôňa a ešte lepšie chutia. Figy poctivo dozreli na slnku a až potom boli usušené mrazom, aby si zachovali výraznú vôňu, plnú chuť a predovšetkým všetky živiny. Podrvené vám dokonale osviežia krém, celé plátky výslednú tortu krásne ozdobia a vo vašich kašiach len zažiaria.
Figy:
Na 100 gramov mrazom sušených fíg bolo použitých 700 gramov čerstvých.
Figy sú považované za ovocie, ale v skutočnosti sú to uzavreté kvety figovníka.
Vďaka procesu lyofilizácie si figy zachovali krásnu farbu aj všetky živiny a vitamíny.
Čerstvé figy obsahujú takmer 80 % vody, mrazom sušené 0 %.
Čerstvé figy rýchlo podliehajú skaze, mrazom sušené vydržia podstatne dlhšie.
Ako sa figy pestujú?
Figy sú kvetom figovníka, čo je malý stromček, ktorý nájdete prevažne v Španielsku, Grécku alebo v Turecku, ale aj na iných teplých miestach. Figovník vypestovaný v takýchto krajinách môže mať až 1 000 kvetov (plodov), v závislosti na tom, aká je to odroda. Figovník si môžete vypestovať aj doma, v kvetináči, ale treba dbať na to, aby bolo pre rastlinu zabezpečené čo najväčšie teplo. Odporúča sa skleník alebo zasklenený balkón. Figovník potrebuje najmenej 15 °C, inak je potrebné ho zazimovať. Prospieva mu najviac slniečko, ktoré umožňuje plodom dozrieť. Figy zrejú prevažne na jeseň druhého roka.
Energetická hodnota: 1297 kJ / 310 kcal
Tuky.: 2 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,4 g
Sacharidy: 77 g
z toho cukry: 58 g
Vláknina: 12 g
Bielkoviny: 4 g
Soľ: 0 g