Ľanové semienko sa získava z ľanu siateho. Pestuje sa nielen pre semienka, ale aj pre ľanové vlákno, ktoré sa využíva predovšetkým v textile. Ľan je človeku známy už od staroveku a pochádza z Ázie. Semienka sa tiež často používajú na výrobu oleja.
Ľanové semienko treba riadne rozhrýzť alebo lepšie rozomlieť, aby sa lepšie strávilo. Po rozomletí ho musíte rýchlo konzumovať, inak má tendenciu žltnúť. Celé semienka majú skvelú trvanlivosť. Skladované v izbovej teplote vydržia dokonca jeden rok, v chladničke sa jeho chuť až 3 mesiace vôbec nezmení.
Alergény | - |
Pôvod | Česko, Rusko, Poľsko, Kazachstan |
Energia: 2234kJ/534kcal
tuky: 42,16g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 3,66g
sacharidy: 28,9g
z toho cukry: 1,55g
bielkoviny: 18,29g
vláknina: 27,3g
soľ: 0,03g