Špaldová kaša je 100% vyrobená zo špaldy. Je bez pridaného cukru či soli.
Pšenica špalda je jednou z najstarších kultúrnych obilnín, pestovaná v Európe už pred 8 000 rokmi. V prehistorickej dobe však bola pestovaná i na Blízkom Východe, v Egypte, poznali ju i Kelti, či Germáni.
Produkt nie je vyrobený z GMO pšenice špaldy.
Prečo je špalda zdravá?
Špalda je známa svojou vysokou nutričnou hodnotou, ľahkou stráviteľnosťou a chutnosťou. Zrno pšenice špaldy je charakteristické vysokým obsahom bielkovín. Je zdrojom nasýtených mastných kyselín, ale nie cholesterolu. Zaujímavý je obsah ß – karoténu a thiokyanatanu, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia proti infekciám. Špalda obsahuje tiež vyšší obsah draslíka, vápnika, fosfóru, horčíka, zinku a vitamínov skupiny B. Obsah sacharidov je asi 68 % a ide o pomaly sa vstrebávajúce cukry, predovšetkým o škrobové látky a vlákninu. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na trávenie, črevnú peristaltiku a stimuláciu imunitného systému. Taktiež pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.
Alergény | Lepok |
Pôvod | - |
Energia: 1520kJ/360kcal
tuky: 2,2g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,5g
sacharidy: 66g
z toho cukry: 0,7g;
bielkoviny: 12g
soľ: <0,01g
vláknina 9,2