Kedysi sa jačmenné krúpy bežne využívali v kuchyni, pretože sú zdravé, výživné aj lacné. Majú mierne tvrdšiu konzistenciu, ale skvelú orieškovú chuť. Dajú sa z nich urobiť rôzne pochúťky ako krúpový šalát, fašírky, krúpy s makom a čučoriedkami, nákyp z krúp, krúpové rizoto, zapekanú zeleninu s krúpami a pod.Konzumácia jačmenných krúp posilňuje aj celkovú imunitu, pretože sa lepšie množia tzv. dobré baktérie. Tie sa starajú o to, aby v črevách nezačali vládnuť škodlivé baktérie, lepšie nám teda trávi, cítime sa lepšie a zdravšie.
Alergény | obilniny obsahujúce lepok |
Pôvod | Slovenská republika |
Energia: 1428kJ/337kcal
tuky: 1,2g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0g
sacharidy: 73,5g
z toho cukry: 0g
bielkoviny: 11g
vláknina: 7,2g
soľ: 0,04g