Datľovník pravý má tmavo hnedé oválne plody, ktorým hovoríme datle. K domestikácii tejto rastliny došlo už v období medzi 3. a 4. tisícročím. Pochádza z oblasti Mezopotámie a vďaka človeku sa dnes pestuje od severnej Afriky cez Blízky východ až po pravý breh rieky Indus. V týchto oblastiach sú datle významnou súčasťou kuchyne. Často sa pečú na masle alebo sa lisujú do bochníka s názvom „adšu".
Vďaka sušeniu sa datliam výrazne zlepšuje ich trvanlivosť. Datle majú silnú sladkú chuť, ktorá môže byť náhradou iných sladkostí nielen u detí.
Alergény | - |
Pôvod | Izrael, Irán, Tunisko |
Energia 1180kJ/282kcal
tuky: 0,39g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,03g
sacharidy: 75,03g
z toho cukry: 63,35g
bielkoviny: 2,45g
vláknina: 8g